čtvrtek 27. prosince 2012

Fischer, Hanák a zlatý komunisti

Předvolební boj má desítky tváří. Sami kandidáti sebe sama předkládají veřejnému mínění coby obraz ctností, nadhledu, rozhledu a moudrosti, jejich "nepřátelé" pak ukazují jejich tváře umouněné od sazí korupce a předhazují davu jejich poklesky osobní i politické.

České prezidentské volby 2013? Nemlich to samé. Po dehonestaci Okamury, který popravdě spáchal společenskou sebevraždu sám, přichází na řadu Fischer, jenž se dopustil toho nejtěžšího zločinu, kterého se občan České republiky, žádostivý politických prebend, dopustit může - je bývalým členem komunistické strany. A to, jak známo, se v Česku neodpouští.

Fischer, koukejte se stydět!

Aktuálně se do Fischera opřel herec (také bývalý) a nonšalatní konferenciér Tomáš Hanák. Jene, Honzíku, říká s očima upřenýma do kamery v krátkém videu, vzdej to. Je dvacet tři let po pádu komunismu a ty, bývalý straník - nestydíš se kandidovat na prezidenta naší země?



Na Hanáka navázal vyšehradský svazák Žito za ryčného halasu odrhovačky svého alter ega Dana Landy. Oba dva pak jdou ve stopách Mádla a Issové, kteří do Česka žánr "videohappeningu" před posledními (?) parlamentními volbami přinesli - jejich cool kampaň, urážející seniory a zatracující je, pokud budou volit komunisty, byla... doplňte si dle vlastního uvážení jaká. Pro mě hloupá a sprostá.

V Česku je strašení komunisty oblíbeným sportem. Před několika týdny studenti v Českých Budějovicích drželi hladovku (jednodenní, dlužno dodat) na protest proti účasti komunistů v krajské vládě, nyní Fischer. A desítky podobných případů před každými volbami v Česku. Jako kdyby nebylo cílem voleb vybrat v politické soutěži tu nejlepší ideu a dát vítězi šanci ji uskutečnit - česká politika nezdá se být  nic jiného než spravedlivý boj proti rudému nebezpečí, které se jezdívalo ve třicátých letech minulého století učit do Moskvy, jak zakroutit demokracii krkem.

Vadí mi, když se pravice chová jako levice

Také vám vadí komunistická radní, která vede v jihočeské vládě školství? A komunisté v krajských vládách jinde v republice? A Fischer jako kandidát na prezidenta?

Výborně. Mně taky. Ale stejně tak mi vadí, že se česká pravice chová jako levice. Všimli jste si, že vláda ODS a TOP 09 je první pravicovou vládou, která jde otevřeně proti živnostníkům, když bere peníze těm, kdo si zvolili výdajové paušály? Že podnikatelé ještě několik dnů před koncem roku netušili, jaké sazby DPH budou od ledna 2013 platit a do jaké sazby bude spadat jejich artikl?

Nejsem komunista, nemám komunisty rád. Stejně tak nemám rád přetvářku a vytváření problémů tam, kde nejsou. Doba, kdy mohla ve střední Evropě vládnout komunistická totalita je dávno pryč. Chybí velký bratr v Moskvě, který by místním lokajům určoval směr.

Komunistické Česko není dnes ani v budoucnu na pořadu dne. Přinejmenším v té podobě, ve které ho známe my čtyřicátníci - prázdné regály v Jednotě, nedostupné zboží v Tuzexu a prodejnách Eso. Jiné názory doma, jiné na veřejnosti. Nedostatek všeho. Morálky především. Ohnutá záda. Donášení. A rudá knížka v kapse saka nebo montérek, protože bez ní to tehdy moc nešlo. A každý nemohl být hrdina a chartista.

Střílíš starou municí, Tomáši Hanáku

Nemám rád ani Fischera. Ale ne proto, že byl kdysi v komunistické straně. Není mi sympatický jako člověk. Nikdy bych ho ovšem nevyzýval, aby si sahal do svědomí, protože bývalý komunista na Pražském hradě je  "pošpinění všeho, zač jsme bojovali".

Za sebe říkám Tomáši Hanákovi - střílíš vedle, barde. I když tvé úmysly jsou čisté. Ani mně se nebude líbit statistik Fischer na Pražském hradě. Proč? Je nečitelný a nikdy nejsem od něj neslyšel žádný jasný názor. Je šedivá úřednická myš, která politikou proběhla jako hlava úřednické vlády. Člověk, který neříká ani tak, ani tak. Nebezpečný muž, který skrývá karty.

Kdybys to takhle řekl i ty, zatleskal bych ti. Takhle kroutím hlavou.


4 komentáře:

  1. Tady ale nejde o nějaké strašení komunisty. Člověk, co má v sobě aspoň kousek cti a slušnosti, by neměl drzost kandidovat na prezidenta s touto minulostí. Fischera holt musíme veřejně vyzývat.

    OdpovědětVymazat
  2. Jakube, jakou minulost máš přesně na mysli?

    OdpovědětVymazat
  3. Fischer je především
    - chlap, který nechal pozavírat "pravicové extrémisty" na dlouhé měsíce do vazby, a teď se jim za to vyplácí odškodné, přičemž on sám tvrdí, že by to udělal znova
    - bývalý předseda vlády, za nějž se v tichosti dojednala spousta špinavých kšeftů (Barták a spol.)
    - člověk, který má podezřelé financování kampaně a podvádí, aby se "vešel do limitu"
    - člen nebezpečné náboženské sekty
    - nedemokrat, bývalý komunista, kterému smrdí ti jeho soudruzi, kteří v 89. neobrátili kabát

    Mezi kandidáty není dle mého názoru nikdo horší, dokonce ani slaboduchý monarchista Schwarzenberg, který pravděpodobně hodlá zabránit dostavbě Temelína tím, že roztočí TGM v hrobě jako turbínu.

    OdpovědětVymazat
  4. Pryč s komunisty! Vždyt nechceme, aby se tohle vrátilo: http://www.nechcemekomunisty.cz/

    OdpovědětVymazat